Press "Enter" to skip to content

Ma van a jelszó világnapja

Bármilyen hihetetlen már erre van is világnap. Eredetileg csak egy Facebook postot akartunk kirakni, de nincs olyan up-to-date tartalom fenn a neten amit jó szívvel ajánlanánk. Plusz a jelszó világnap önmagában is téves és hibás megnevezés, mert a helyes irány – és rendszeresen hangoztatjuk is -, hogy ne jelszavakat hanem jelmondatokat használjatok egy-egy account megóvására.

Vannak helyek, ahol azt írják, hogy nem kell állandóan megváltoztatni a jelszavadat, elég ha az az egy épp elég bonyolult. Ezt is cáfolnám, az időszakos jelszócsere azért fontos, mert például ha egy adatbázis leak-elődik ahol véletlen pont ugyanazt a jelszót használtad akkor másik account ne legyen törhető, vagy ne tudjanak a hekkerszájúak kivárni és később támadást indítani.

Elmondjuk azt is minden alkalommal, hogy használjatok jelszókezelőt, mivel a legnagyobb támadási felület mi magunk, emberek vagyunk – csak képzeld el, hogy minden weboldalhoz más és más jelszót kell megjegyezned…kész rémálom. A jelszókezelő pedig rendelkezik egy mesterkulccsal, vagy egy ujjlenyomattal. Odafigyelsz, hogy az a mesterkulcs ne legyen sehol máshol használva, csak biztonságos eszközön gépeld be és ne mondd el senkinek. Onnantól a jelszókezelő készíthet és tárolhat random generált jelszavakat számodra, megnehezítve a hackerek dolgát és hosszútávon megkönnyítve a sajátodat.

Ezért ebben a postunkban nem fogunk arról már beszélni, hogy mi a jó, a helyes, a rafináltan kitalált jelszó, helyette inkább azt javasoljuk, hogy a jelszókezelőd mesterkulcsához keress egy versidézetet, vagy egy összetettebb mondatot, melyet csakis csak te fogsz egyáltalán leírni.

Persze nem maradhat el, hogy visszaidézzük a régmúltat és megkérdezzem a srácokat mi volt régen a kedvenc jelszavuk.

az én kedvencem a „jA!i2ut%HYt#&xs2JCR3hWj$d”
mindig jókat nevetek rajta

Nándi

a https://string.randomgenerator.hu/ -t használom, mindig más karaktert ad, visszakövethetetlen, zseniális

Erik

illetve

kiscica123 nyilván – egyszer bevált, miért cseréljek?

Benji
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Offline vagy